Monday, September 27, 2010

SSC TAX ASSISTANT 2009..

(A) Chief Justice of India
(B) Chief Justice of a High Court
(C) Governor
(D) Vice President
Ans : (C)

22. Only one of the following can be the ex-officio Chairman of the Planning Commission. He is the—
(A) Minister for Planning and Development
(B) Home Minister
(C) Prime Minister
(D) Finance Minister
Ans : (C)

23. The train service—‘Thar Express’ between India and Pakistan, originates in India from—
(A) Jaisalmer
(B) Jodhpur
(C) Bikaner
(D) Barmer
Ans : (D)

24. Which one of the following cricketers has been awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2007 ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Saurav Ganguly
(C) M.S. Dhoni
(D) Virender Sehwag
Ans : (C)

25. Garba is a dance form of—
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Orissa
(D) Assam
Ans : (A)

26. Which one of the following countries has become the world leader in the carbon credit business in 2007 ?
(A) India
(B) Brazil
(C) Mexico
(D) China
Ans : (D)

27. Who is named as the Flying Sikh of India ?
(A) Mohinder Singh
(B) Ajit Pal Singh
(C) Joginder Singh
(D) Milkha Singh
Ans : (D)

28. Find the odd one (with reference of 26th January 2009 awards).
(A) Mahendra Singh Dhoni
(B) Harbhajan Singh
(C) Pankaj Advani
(D) Abhinav Bindra
Ans : (B)

29. Fundamental Rights are not given to—
(A) Bankrupt persons
(B) Aliens
(C) Persons suffering from incurable disease
(D) Political sufferers
Ans : (B)

30. Which is the lowest layer of the atmosphere ?
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Mesosphere
(D) Thermosphere
Ans : (A)

SSC TAX ASSISTANT 2009..

(A) Bachhendri Pal
(B) Phew Dorajee
(C) Onn Saang Su Kayi
(D) Yoko Ono
Ans : (A)

2. Epicentre is concerned with—
(A) Earthquake
(B) Volcano
(C) Cyclone
(D) Land-sliding
Ans : (A)

3. Name of S. Chandrashekhar is associated with which of the following subjects ?
(A) Cosmology
(B) Chemistry
(C) Fluid Mechanics
(D) Astrophysics
Ans : (D)

4. Which scale is used to measure the intensity of earthquake ?
(A) Richter
(B) Metric
(C) Centigrade
(D) Newton
Ans : (A)

5. Who was the only Indian woman to be elected as the President of U.N. General Assembly ?
(A) Vijayalakshmi Pandit
(B) V. K. Krishna Menon
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Rajeshwar Dayal
Ans : (A)

6. Sea-coast of which of the following states is the longest ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

7. ‘RAF’ is the abbreviated form of which of the following ?
(A) Ready Action Force
(B) Rapid Action Force
(C) Reverse Action Force
(D) Repeat Action Force
Ans : (B)

8. Bolometer is used to measure which of the following ?
(A) Frequency
(B) Temperature
(C) Velocity
(D) Wavelength
Ans : (B)

9. Tehri dam is built on which of the following rivers ?
(A) Ganga
(B) Brahmputra
(C) Bhagirathi
(D) Yamuna
Ans : (C)

10. Which of the following is incorrect ?
(A) AIDS is a retroviral disease
(B) AIDS disease spreads due to homosexual and bisexual relations
(C) AIDS was first diagnosed in 1981 in USA
(D) Due to AIDS, ano-genetal warts are formed
Ans : (C)

ALLAHABAD BANK PROBATIONARY OFFICER 2010..

1. किस क्षेत्र में उत्कृष्टता के लिए शांतिस्वरूप भटनागर पुरस्कार दिए जाते हैं ?
उत्तर: विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी

2. किस देश ने चैम्पियन ट्रॉफी क्रिकेट टूर्नामेंट 2009 जीता था ?
उत्तर: आस्ट्रेलिया

3. मलापेरिया बाँध किस नदी पर बनाया गया है ?
उत्तर: पेरियार नदी

4. भारत ने किस देश से बारक एंटी मिसाइल डिफेन्स सिस्टम खरीदा है ?
उत्तर: इजराइल

5. भारत में किस राज्य में सबसे अधिक चीनी मिल हैं ?
उत्तर: उत्तर प्रदेश

6. किस राज्य में 'आटा-दाल योजना' आरम्भ की गयी है जिससे राशनकार्ड धारकों को आटा और दाल की आपूर्ति सामर्थ्य योग्य कीमतों पर की जाएगी ?
उत्तर: राजस्थान

7. भारत सरकार द्वारा गठित राज्य स्तरीय वनरोपण एजेंसी का संक्षिप्त नाम क्या है ?
उत्तर: SFDA

8. हाल ही में भारत ने छटे मंत्रालय स्तरीय इंडो-US-TPF का आयोजन किया था । TPF का पूरा नाम क्या है ?
उत्तर: Trade Policy Forum

9. उड़ीसा कैबिनेट के लिए गए निर्णय के अनुसार राज्य का नया नाम किस प्रकार लिखा जायेगा ?
उत्तर: Odisha

10. किस राज्य ने ई-शक्ति कार्यक्रम प्रारंभ किया है ताकि राज्य में गरीबी कम की जा सके ?
उत्तर: बिहार

STATE BANK OF INDIA 2008..

(A) Rs. 10,000/-
(B) Rs. 20,000/-
(C) Rs. 30,000/-
(D) Rs. 40,000/-
(E) Rs. 50,000/-
ANS (C)

12. Which of the following is NOT one of the highlights Economic Survey presented in the Lok Sabha for the year 2007-08?
(A) Economy has “moved to higher growth phase”
(B) A trend of acceleration in domestic investment and saving rate is recorded.
(C) Buoyant growth in Govt. revenue.
(D) Indian Economy at market rate of exchange crossed 1 trillion US$ in current fiscal.
(E) Net Foreign direct Investment increased by 350 % .
ANS (E)

13. Which of the following is / are correct about sub prime crisis which was in news recently?
(1) It has reduced the flow of capital coming of Indian Stock Markets.
(2) The sub prime crisis is the major financial crisis whose origin is in the Russia and Brazil. It has adversely affected the economy of Europe and USA.
(3) The crisis started when some people started trading with false Share certificates of major blue chip US companies in the stock markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) None of these
ANS ()

14. The Prime Minister Gram Sadak Yojana (PMGSY) has a target to connect all habitations of which of the following levels with all weather roads by 2008-09?
(A) 1000+
(B) 2000+
(C) 3000+
(D) 4000+
(E) None of these
ANS (A)

15. As we all know the value of the Indian rupee has appreciated in the recent past . The value of the Rupee is direct dependent on which of the following?
(A) Availability of commodities in the market.
(B) VAT introduced by the Govt. on various commodities.
(C) Size of total Forex Reserve of India currently.
(D) Capital flow in the market during a given period of time.
(E) None of these
ANS (A)

16. Which of the following banks has taken over the Centurion Bank of Punjab?
(A) ICICI Bank
(B) IDBI Bank
(C) HDFC Bank
(D) AXIS Bank
(E) None of these
ANS (C)

17. As per provision made in Bharat Nirman programme the pace of creation of irrigation facilities is required to be raised from present level of 1.42 million hectare per year in such a way so that it can achieve the target level fixed for the same?
(A) 1.50 million hectares / year
(B) 1.75 million hectares / year
(C) 2.00 million hectares / year
(D) 2.25 million hectares / year
(E) 2.50 million hectares / year
ANS (D)

18. Inflation has become major area of concern in India these days. What measures do the Govt. pf India / RBI normally take to control the same?
(1) Fixation of Maximum Price of the Commodities
(2) System of Dual prices.
(3) Increased in supply of food grains.
(4) Control on credit and liquidity in market.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 2,3 & 4
(E) All 1,2,3 & 4
ANS (D)

19. How much edcation cess is being levied on all the taxes to support elementary education for the children of age group of 6-14 years under Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)?
(A) 0.50%
(B) 0.75%
(C) 1.00%
(D) 1.5O%
(E) 2.00%
ANS (E)

20. Which of the following is / are correct about various concessions given in the Union Budget for 2008-09?
(1) Five years tax holidays for setting up hospitals in Tier II & Tier III regions for providing health care in rural areas.
(2) Commodities tax transaction to be introduced.
(3) Banking cash transaction tax withdrawn.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 2 & 3
(E) All 1,2 & 3
ANS (E)

21. Which of the following statements reflects the aim (s) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM)?

(1) Give focused attention to integrated development of infrastructure in selected cities.
(2) Provide basic services to the urban poors
(3) Scale up civic amenities and provision of utilities in urban areas.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2 & 3
(E) None of these
ANS (D)

22. The Press Freedom Day is observed on which of the following days?
(A) 1st May
(B) 1st June
(C) 3rd May
(D) 3rd June
(E) 10th June
ANS (C)

23. As per the decision taken by the Govt. of India now the National Rural Employment Guarantee Act is extended to all the districts of India. This means it will now be applicable to about-
(A) 200 districts
(B) 300 districts
(C) 400 districts
(D) 500 districts
(E) 600 districts
ANS (E)

24. As per the reports published by the Ministry of Finance recently the overseas borrowings by the Corporates and currency fluctuation has gone up by which of the following percentage points? About -
(A) 1%
(B) 2%
(C) 3%
(D) 4%
(E) 5%
ANS (C)

25. The Govt. of India and Reserve Bank of India is planning to set up an autonomous “ATM corporation of India” in which various banks can get together for common ATM operations. If this happens how will we all be benefited by the same?
(1) It will be a cost effective measure as each bank can share its operational cost with others.
(2) Clients can withdrawn money from any ATM from any location. They are not required to go to their banks’ ATM only.
(3) It will indirectly help the IT business also as India has a large pool of IT skilled manpower waiting for suitable placement.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 & 2
(D) All 1,2 & 3
(E) None of these
ANS (C)

26. As per the news published in various newspapers the Govt. of India has decided to create a Strategic Reserve of -
(A) Oil & Petroleum
(B) Rasoi Gas
(C) Food grains
(D) Cement & Steel
(E) None of these
ANS (C)

27. The Govt. of India had constituted a high level committee on financial sector reforms with Raghuram G. Rajan as its Chairman. Which of the following is / are the recommendations of the committee?
(1) Liberalize the interest rate that banks/institution can charge to ensure credit for poors.
(2) Create an office of the Ombudsman exclusively for financial sector.
(3) Do not allow foreign investors in domestic stock markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) None of these
ANS (E)

28. Yves Leterme has taken over as the prime minister of -
(A) Newzealand
(B) Belgium
(C) Croatia
(D) Portugal
(E) None of these
ANS (E)

29. The State Bank of India recently opened its 10000th branch in Puduvayal (Tamil Nadu). Only a bank in China has more branches than State Bank of India in the world. What is the name of that Chinese bank?
(A) Shanghai Commercial Bank
(B) Bank of China
(C) China Banking Corporation
(D) Industrial and Commercial Bank of China
(E) None of these
ANS (D)

30. Many a times we read about ‘Globalization’ and its impact on business practice in India. Which of the following is NOT one of the important parameters of ‘Globalization’?
(1) Reduction of trade barriers to permit free flow of goods and services amongst various nations.
(2) Developing an environment in which free flow of capital can take place.
(3) Promoting local industry to cater to the needs of the consumers in Tier II and Tier III cities. The production from metros should be reserved only for exports.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2 & 3
(E) Both 2 & 3
ANS (D)

31. Many times we read a term CBS used in banking operation. What is the full form of the letter ‘C’ in the term ‘CBS’?
(A) Core
(B) Credit
(C) Continuous
(D) Complete
(E) None of these
ANS (A)

32. As per news published in newspapers the Oil & Natural Gas Commission (ONGC) has purchased some oil assets in Latin American Countries along with one other major company of India . What is the name of that company?
(A) Hindustan Petroleum Corporation
(B) Indian Oil Corporation
(C) Reliance Industries Ltd.
(D) National Mineral Development Corporation of India
(E) None of these
ANS (E)

33. India’s First centre to monitor climate change was opened recently at -
(A) New Delhi
(B) Chennai
(C) Jaipur
(D) Bangalore
(E) Kolkata
ANS (B)

34. Which of the following Acts was framed specially to deal more effectively with the problem of Non-Performing Assets in banking system?
(A) SARFAESI ACT.
(B) Banking Regulation Act.
(C) Foreign Exchange Management Act.
(D) Industrial Dispute Act.
(E) None of these
ANS (A)

STATE BANK OF INDIA 2008..

(1) India would protect the interest of its poor farmers who can not bear the burden of the cost of the products if they have to sell them on cheaper rate.
(2) Indian industry needs more flexibility as compared to the industry in developed countries.
(3) WTO has set up a new committee under the chairmanship of Putin of Russia to look into the issue of subsidy and find out a solution to the problem acceptable to all the parties.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) None of these
ANS (A)

2. Which of the following statement (s) is / are true about the 11th five year plan of India ?
(1) The highest priority is given to exports ,education and development of steel sector.
(2) The plan aims at achieving the growth at 10 % level by the end of the plan.
(3) The Rashtriya Krishi Vikas Yojana is revived in such a way so that it can be achieve a growth nof 4 % for agriculture sector.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) None of these
ANS (D)

3. As per the figures released recently the Stock markets in emerging economies made handsome returns last year (2007-08). Which of the following stock markets amongst the BRIC nations registered highest increased (97 %) compared to its performance in 2006-07 ?
(A) Cina
(B) Brazil
(C) Russia
(D) India
(E) None of these
ANS (D)

4. Bayana which was in news recently is a place in -
(A) Uttar Pradseh
(B) Madhya Pradseh
(C) Bihar
(D) Haryana
(E) Rajasthan
ANS (E)

5. Which of the following statement (s) is / are correct about the Indo-Russia Bilateral Defence Ties ?
(1) Both the countries have decided to produce a fifth generation fighter aircraft and a multi role cargo plane.
(2) India has agreed to launch Russian missiles from its base at Chandipur incase some other nation attacks on Russia
(3) India and Russia were able to sort out differences over the utilization of Rupee debt fund which is of Rs. 8000 Crore at present.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 3 only
(E) None of these
ANS (A)

6. India has recently decided to put a wire fence on the 76 km. long border in Dhudri district in Assam. The fence will separate India from -
(A) Nepal
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Myanmar
(E) Pakistan
ANS (C)

7. As we all know the Govt. of India is very keen about providing banking service to the people in rural and remote areas . However , banks feel that the cost of providing services in these areas for financial inclusion is quite high if services are offered through the “traditional branch channel “. What is / are the other alternative cost effective channel (s) to fulfill this aim of the Govt. of India ?
(1) Putting biometric ATMs.
(2) Introduce mobile banking.
(3) Issue credit or debit cards
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2 & 3
(E) None of these
ANS (B)

8. The Govt. of India recently issued a notification altering constituencies in 24 States and Union territories. This is done as per the provision of which of the following Acts?
(A) Delimitation Act
(B) Census Act
(C) Parliament Act
(D) State Reorganization Act
(E) None of these
ANS (A)

9. As we read very frequently in the newspaper fraudulent activities in financial world is still continuing despite various efforts made by various countries to prevent them. As an estimate by IMF, what is the probable amount derived from such illegal activities which is laundered through the world’s formal financial systems every year? About -
(A) US$ 500 billion
(B) US$ 800 billion
(C) US$ 1000 billion
(D) US$ 1250 billion
(E) US$ 1500 billion
ANS (D)

10. Indian Prime Minister during his visit the Arunachal Pradesh a few months back asserted that the State is India’s Land of Rising Sun. Which of the following countries did not like his statement and had raised some objection over his visit to Arunachal Pradesh which is very much a part of India?
(A) Myanmar
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Bhutan
(E) Nepal
ANS (B)

BANK OF BARODA 2008..

BANK OF BARODA 2008

(A) Liquidity in the economy
(B) Prices of essential commodities
(C) Inflation
(D) Borrowing power of the banks
(E) All the above

2. When more than one banks are allowing credit facilities to one party in coordination
with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as—
(A) Participation
(B) Consortium
(C) Syndication
(D) Multiple banking
(E) None of these

3. Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit
expansion in the economy means —
(A) Sale or purchase of Govt. securities
(B) Issuance of different types of bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct finance to borrowers
(E) None of these

4. The bank rate means—
(A) Rate of interest charged by commercial banks from borrowers
(B) Rate of interest at which commercial banks discounted bills of their borrowers
(C) Rate of interest allowed by commercial banks on their deposits
(D) Rate at which RBI purchases or re discounts bills of exchange of commercial banks
(E) None of these

5. What is an Indian Depository Receipt ?
(A) A deposit account with a Public Sector Bank
(B) A depository account with any of Depositories in India
(C) An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company
(D) An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
(E) None of these

6. An instrument that derives its value from a specified underlying (currency, gold, stocks etc.) is known as—
(A) Derivative
(B) Securitisation Receipts
(C) Hedge Fund
(D) Factoring
(E) Venture Capital Funding

7. Fiscal deficit is—
(A) total income less Govt. borrowing
(B) total payments less total receipts
(C) total payments less capital receipts
(D) total expenditure less total receipts excluding borrowing
(E) None of these

8. In the Capital Market, the term arbitrage is used with reference to—
(A) purchase of securities to cover the sale
(B) sale of securities to reduce the loss on purchase
(C) simultaneous purchase and sale of securities to make profits from price
(D) variation in different markets
(E) Any of the above

9. Reverse repo means—
(A) Injecting liquidity by the Central Bank of a country through purchase of Govt. securities
(B) Absorption of liquidity from the market by sale of Govt. securities
(C) Balancing liquidity with a view to enhancing economic growth rate
(D) Improving the position of availability of the securities in the market
(E) Any of the above

10. The stance of RBI monetary policy is—
(A) inflation control with adequate liquidity for growth
(B) improving credit quality of the Banks
(C) strengthening credit delivery mechanism
(D) supporting investment demand in the economy
(E) Any of the above

BANK OF INDIA PROBATIONARY OFFICER ..

(A) SIDBI
(B) National Securities Depositories Ltd. (NSDL)
(C) Stock Holding Corporation of India
(D) RBI
(E) None of these
Ans : (B)

2. Which one of the following is/are implication(s) of large inflow of foreign exchange into the country ?
1. It makes monetary management difficult for RBI.
2. It creates money supply, asset bubbles and inflation.
3. It weakens the competitiveness of Indian exports.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)

3. The Central Banks of which one of the following countries has offered $ 115 billion emergency credit to support its economy hit by falling prices and also to strengthen its currency ?
(A) South Korea
(B) Japan
(C) U.K.
(D) USA
(E) None of these
Ans : (B)

4. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) The Golden Gate
(B) A House for Mr. Biswas
(C) 2 States
(D) White Tiger
(E) None of these
Ans : (C)

5. NTPC Ltd. is in the process of exploring opportunities to source coal from overseas. In which one of the following countries has the NTPC identified two new coal mines ?
(A) Bhutan
(B) Australia
(C) South Korea
(D) Indonesia
(E) None of these
Ans : (D)

6. Which of the following organizations has raised its loan amount to India to make it US $ 7 billion in 2009-10 fiscal ?
(A) Asian Development Bank
(B) International Monetary Fund
(C) World Bank
(D) European Union
(E) None of these
Ans : (C)

7. Who amongst the following cricket players became the first to score 17000 runs in One Day Internationals ?
(A) Rahul Dravid
(B) Stephen Fleming
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)

8. The Govt. of India has decided to use the Core Banking System of banks to ensure proper usage of funds provided for which of its following programmes ?
(A) Literacy Mission
(B) Pradhanmantri Gram Sadak Yojana
(C) National Health Mission
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

9. Famous Dada Saheb Phalke Award is given for exemplary work in the field of—
(A) Sports
(B) Literature
(C) Science & Technology
(D) Social Service
(E) None of these
Ans : (E)

10. The Reverse Mortgage Scheme was launched by some organizations a few years back. This was done to help which of the following sections of society ?
(A) Beneficiaries of the NREGA
(B) People living Below Poverty Line
(C) Youngsters
(D) Senior Citizens
(E) None of these
Ans : (D)

11. The organization of the South East Asian countries is known as—
(A) OPEC
(B) ASEAN
(C) NATO
(D) UNCTAD
(E) SAARC
Ans : (B)

12. ‘Miss Earth 2009’ title has been conferred upon—
(A) Alejandra Pedrajas
(B) Sandra Saifert
(C) Jessica Barboza
(D) Larissa Ramos
(E) None of these
Ans : (D)

13. Which of the following countries became the third largest producer of Steel in the world in 2009 ?
(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Japan
(E) None of these
Ans : (B)

14. The Foreign Trade policy is announced recently by the Govt. of India. Which of the following ministries/agencies announce the same ?
(A) Reserve Bank of India
(B) Export Import Bank of India (EXIM Bank)
(C) Ministry of Foreign Affairs
(D) Ministry of Commerce & Industry
(E) None of these
Ans : (D)

15. Irina Bokova has taken over as the Chief of the—
(A) ILO
(B) UNICEF
(C) OPEC
(D) UNO
(E) UNESCO
Ans : (E)

16. Dorjee Khandu has taken over as the Chief Minister of—
(A) Meghalaya
(B) Uttarakhand
(C) Arunachal Pradesh
(D) Assam
(E) None of these
Ans : (C)

17. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Caddy
(B) Cutback
(C) Mid-on
(D) Love
(E) None of these
Ans : (B)

18. Which of the following is considered a Non Food Crop ?
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Bajra
(D) Rice
(E) Jute
Ans : (E)

19. Who amongst the following was the Prime Minister of Nepal immediately prior to Madhav Kumar Nepal ?
(A) Ram Baran Yadav
(B) Pushpakamal Dahal
(C) Girija Prasad Koirala
(D) Mahendra Kumar Suryavanshi
(E) None of these
Ans : (B)

20. The 10th India-European Summit was held in New Delhi in November 2009. Who amongst the following represented India and also chaired the same ?
(A) S. M. Krishna
(B) Pratibha Patil
(C) Pranab Mukherjee
(D) Manmohan Singh
(E) None of these
Ans : (D)

BANK OF INDIA PROBATIONARY OFFICER 2010..

1. The President of the Palestine recently emphasized that his country will not resume peace talks until Israel fully halts settlement building in the—
(A) West Bank
(B) Haifa
(C) Gaza
(D) Tel-Aviv-Yafo
(E) Jerusalem
Ans : (A)

2. All the major world leaders gathered in Berlin in Nov. 2009 to mark the 20th anniversary of—
(A) European Union
(B) NATO
(C) Fall of Berlin Wall
(D) G-20
(E) None of these
Ans : (C)

3. Now almost all major newspaper journals and magazines are printing research reports giving the analysis and/or the causes of the sub-prime crisis which gripped America and the world a few months back. Which of the following was/were amongst the common cause(s) of the same ?
(They were present in almost all the economies)
(1) The problem was that investors erroneously believed property prices were quite predictable and built a whole edifice of financial planning on the back of the American housing market.
(2) Credit rating agencies all over the world were not equipped to forecast the effect of sub-prime crisis on world economy. Agencies were over-confident and did not react in time.
(3) Neither USA nor other countries took a note of the crisis in time. In fact they ignored it for quite some time.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

4. If you see a big hoarding at a prominent public place, the punch line of which says ‘We All Were Born Free’; ‘We All Have Equal Rights’, in all probability, the hoarding is put up by—
(A) National Commission for Farmers
(B) National Human Rights Commission
(C) Directorate of Income Tax
(D) Ministry of Foreign Affairs
(E) Union Public Service Commission
Ans : (B)

5. Nowadays we frequently read news items about ‘Derivatives’ as used in the world of finance and money market. Which of the following statement(s) correctly describes what a derivative is and how it affects money/finance markets ?
(1) Derivatives enable individuals and companies to insure themselves against financial risk.
(2) Derivatives are like fixed deposits in a bank and are the safest way to invest one’s idle money lying in a bank.
(3) Derivatives are the financial instruments which were used in India even during the British Raj.
(A) Only 3
(B) Only 2
(C) Only 1
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

6. Many a time we read in the newspapers that RBI has changed or revised a particular ratio/rate by a few basis points. What is basis point ?
(A) Ten per cent of one hundredth point
(B) One hundredth of 1%
(C) One hundredth of 10%
(D) Ten per cent of 1000
(E) None of these
Ans : (B)

7. Which of the following issues cannot come under the purview of the functioning of the Human Rights Commission of a country ?
(A) Racial Discrimination
(B) Treatment to Prisoners of War
(C) Human Trafficking
(D) Child Abuse
(E) Climate Migration
Ans : (E)

8. A prominent international weekly sometime ago printed a caption on its cover page which read ‘Brazil Takes Off’. Other major newspapers/magazines also printed similar stories/articles in their publications at that time. Why have magazines/newspapers decided to talk about Brazil these days ?
(1) All major economies of the world have been taking time to recover from the recession but Brazil was one of those which was ‘Last in and First out’.
(2) Brazil is a member of BRIC but unlike China it is a democracy, unlike India, it has no hostile neighbours, no insurgents and unlike Russia it exports more oil and arms and treats foreign investors with more respect.
(3) Brazil is the world’s second largest booming economy.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

9. Chinese objections have stalled the road work at the village of Demchok, on the Indian side of the line of control. In which one of the following states is this village located ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Himachal Pradesh
(D) Rajasthan
(E) None of these
Ans : (E)

10. Constitutionally, which one of the following can levy Service Tax ?
(A) Union Govt. only
(B) State Govt. only
(C) Union Territory Govt. only
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

BANK OF INDIA PROBATIONARY OFFICER 2010..

(A) Trinidad
(B) Canada
(C) Australia
(D) Jamaica
(E) U.K.
Ans : (A)

2. Which of the following decisions taken by the RBI will promote the concept of financial inclusion in the country ?
(A) To appoint some additional entities as business correspondents
(B) To collect reasonable service charges from the customer in a transparent manner for providing the services.
(C) To ask the banks to open at least 50 new accounts daily in non serviced areas.
(D) Only (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (E)

3. For recapitalization of Public Sector Banks, the World Bank has decided to provide funds to India. These funds will be made available in the form of—
(A) Soft Loan
(B) Term Loan
(C) Emergency aid
(D) Grants
(E) None of these
Ans : (A)

4. Citizens of which one of he following age-groups (in years) are covered under the New Pension System (NPS) ?
(A) 18–50
(B) 21–55
(C) 25–55
(D) 18–60
(E) None of these
Ans : (D)

5. Which one of the following is the objective of the flagship scheme ‘Rashtriya Swasthya Bima Yojana’ (RSBY) ?
(A) To provide life insurance cover to rural households
(B) To provide health insurance cover to rural households
(C) To provide both life and health insurance cover to rural household
(D) To provide life and health insurance covers only to people living below poverty line
(E) None of these
Ans : (D)

6. Which one of the following had set up the N. R. Narayana Murthy Committee on issues relating to Corporate Governance ?
(A) SEBI
(B) RBI
(C) CII
(D) Ministry of Finance, GOI
(E) None of these
Ans : (A)

7. The proceeds of the disinvestment of profitable public sector units will be used for which of the following purposes ?
(A) Expansion of existing capacity of PSEs
(B) Modernisation of PSEs
(C) Opening of new PSEs
(D) Meeting the expenditure for various social sector schemes
(E) None of these
Ans : (D)

8. Which one of the following is the target fixed for fiscal deficit in the year 2010-2011 ?
(A) 3•5%
(B) 4•0%
(C) 5•5%
(D) 5•0%
(E) None of these
Ans : (C)

9. Which one of the following companies is the largest producer of natural gas in the country ?
(A) ONGC
(B) OIL
(C) Cairn India
(D) RIL
(E) None of these
Ans : (A)

10. Which one of the following states has sought a package of Rs. 500 crores ($ 100 million) for its Rural Poverty Reduction Programme ?
(A) M.P.
(B) Tamil Nadu
(C) A.P.
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans : (C)

BANK OF INDIA PROBATIONARY OFFICER 2010..

(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) U.K.
(E) France
Ans : (E)

2. Expand the term NREGA—
(A) National Rural Employment Guarantee Agency
(B) National Rural Electrification Governing Agency
(C) National Rural Employment Guarantee Act
(D) New Rural Employment Guarantee Agency
(E) None of these
Ans : (C)

3. The Rajya Sabha has recently cleared the new poll bill. Which one of the following amendment(s) is/are made in this bill ?
It has proposed -
(A) Increasing the security deposits to more than double
(B) Restricting the publication of exit polls
(C) Ensuring speedy disposal of electoral disputes
(D) Only (A) and (B)
(E) All (A), (B) and (C)
Ans : (D)

4. The market in which long term securities such as stocks and bonds are bought and sold is commonly known as—
(A) Commodities Exchange
(B) Capital Market
(C) Bull Market
(D) Bullion Market
(E) None of these
Ans : (B)

5. Which one of the following was India’s top destination for exports during 2009 ?
(A) UAE
(B) USA
(C) Russia
(D) China
(E) Bangladesh
Ans : (A)

6. Which one of the following will be the first High Court in India, to implement the concept of ‘ecourts’ ?
(A) Delhi
(B) A.P.
(C) Chennai
(D) Kolkata
(E) None of these
Ans : (A)

7. Amongst the following, which one of the following sectors provides the highest contribution in Industrial Production Index ?
(A) Crude Oil
(B) Petro Refinery Products
(C) Electricity
(D) Coal
(E) None of these
Ans : (C)

8. Amongst the following sectors, which sector/segment has shown the highest per cent growth in the current fiscal ?
(A) Mining
(B) Manufacturing
(C) Electricity, gas and water supply
(D) Banking and Finance
(E) None of these
Ans : (B)

9. As per the reports published in newspapers, India purchased around 200 tonnes of gold (almost half the quantity of gold put up for sale) in Sept. 2009. India purchased this gold from which of the following organizations ?
(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund
(D) International Gold Council
(E) None of these
Ans : (C)

10. World Trade Organisation (WTO)’s ministerial meeting was organized in which of the following cities recently ?
(A) Geneva
(B) Washington
(C) Paris
(D) Port of Spain
(E) None of these
Ans : (A)

ALLAHABAD BANK PROBATIONARY OFFICER 2010..

1. भारत ने हाल ही में विश्व में स्टील उत्पादन में तीसरे सबसे बड़े उत्पादक की हैसियत हासिल की है. सबसे बड़ा उत्पादक कौन है ?
उत्तर: चीन

2. ईस्ट एशिया सम्मिट अक्टूबर 2009 में हुआ हिन नगर में हुआ. यह नगर किस देश में है ?
उत्तर: चीन

3. शिक्षा प्रदान करने में भारत के GDP के कितने प्रतिशत का निवेश किया जाता है ?
उत्तर: 6%

4. 'ददाब शरणार्थी कैम्प जो पिछले दिनों समाचारों में था. किस देश में था ?
उत्तर: कीनिया

5. किस मंत्रालय ने नई 'कौशल विकास पहल योजना' आरम्भ की है ताकि युवाओं की रोज़गार योग्यता बढाई जा सके ?
उत्तर: श्रम एवं रोज़गार मंत्रालय

6. डॉ. वेंकटरामन को किस क्षेत्र में नोबल पुरस्कार मिला है ?
उत्तर: रसायन

7. 'डर्बी' का सम्बन्ध किस खेल से है ?
उत्तर: घुड़दौड़ से

8. वर्तमान में भारत का मुख्य न्यायमूर्ति कौन है ?
उत्तर: न्यायमूर्ति के.जी. बालकृष्णन

9. दादा साहेब फाल्के पुरस्कार किस क्षेत्र में उत्कृष्ट कार्य के लिए दिया जाता है ?
उत्तर: फिल्म

10. H5N1 वायरस से कौन सा रोग फैलता है ?
उत्तर: बर्ड फ्लू