Monday, September 27, 2010

BANK OF BARODA 2008..

BANK OF BARODA 2008

(A) Liquidity in the economy
(B) Prices of essential commodities
(C) Inflation
(D) Borrowing power of the banks
(E) All the above

2. When more than one banks are allowing credit facilities to one party in coordination
with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as—
(A) Participation
(B) Consortium
(C) Syndication
(D) Multiple banking
(E) None of these

3. Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit
expansion in the economy means —
(A) Sale or purchase of Govt. securities
(B) Issuance of different types of bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct finance to borrowers
(E) None of these

4. The bank rate means—
(A) Rate of interest charged by commercial banks from borrowers
(B) Rate of interest at which commercial banks discounted bills of their borrowers
(C) Rate of interest allowed by commercial banks on their deposits
(D) Rate at which RBI purchases or re discounts bills of exchange of commercial banks
(E) None of these

5. What is an Indian Depository Receipt ?
(A) A deposit account with a Public Sector Bank
(B) A depository account with any of Depositories in India
(C) An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company
(D) An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
(E) None of these

6. An instrument that derives its value from a specified underlying (currency, gold, stocks etc.) is known as—
(A) Derivative
(B) Securitisation Receipts
(C) Hedge Fund
(D) Factoring
(E) Venture Capital Funding

7. Fiscal deficit is—
(A) total income less Govt. borrowing
(B) total payments less total receipts
(C) total payments less capital receipts
(D) total expenditure less total receipts excluding borrowing
(E) None of these

8. In the Capital Market, the term arbitrage is used with reference to—
(A) purchase of securities to cover the sale
(B) sale of securities to reduce the loss on purchase
(C) simultaneous purchase and sale of securities to make profits from price
(D) variation in different markets
(E) Any of the above

9. Reverse repo means—
(A) Injecting liquidity by the Central Bank of a country through purchase of Govt. securities
(B) Absorption of liquidity from the market by sale of Govt. securities
(C) Balancing liquidity with a view to enhancing economic growth rate
(D) Improving the position of availability of the securities in the market
(E) Any of the above

10. The stance of RBI monetary policy is—
(A) inflation control with adequate liquidity for growth
(B) improving credit quality of the Banks
(C) strengthening credit delivery mechanism
(D) supporting investment demand in the economy
(E) Any of the above

BANK OF INDIA PROBATIONARY OFFICER ..

(A) SIDBI
(B) National Securities Depositories Ltd. (NSDL)
(C) Stock Holding Corporation of India
(D) RBI
(E) None of these
Ans : (B)

2. Which one of the following is/are implication(s) of large inflow of foreign exchange into the country ?
1. It makes monetary management difficult for RBI.
2. It creates money supply, asset bubbles and inflation.
3. It weakens the competitiveness of Indian exports.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)

3. The Central Banks of which one of the following countries has offered $ 115 billion emergency credit to support its economy hit by falling prices and also to strengthen its currency ?
(A) South Korea
(B) Japan
(C) U.K.
(D) USA
(E) None of these
Ans : (B)

4. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) The Golden Gate
(B) A House for Mr. Biswas
(C) 2 States
(D) White Tiger
(E) None of these
Ans : (C)

5. NTPC Ltd. is in the process of exploring opportunities to source coal from overseas. In which one of the following countries has the NTPC identified two new coal mines ?
(A) Bhutan
(B) Australia
(C) South Korea
(D) Indonesia
(E) None of these
Ans : (D)

6. Which of the following organizations has raised its loan amount to India to make it US $ 7 billion in 2009-10 fiscal ?
(A) Asian Development Bank
(B) International Monetary Fund
(C) World Bank
(D) European Union
(E) None of these
Ans : (C)

7. Who amongst the following cricket players became the first to score 17000 runs in One Day Internationals ?
(A) Rahul Dravid
(B) Stephen Fleming
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)

8. The Govt. of India has decided to use the Core Banking System of banks to ensure proper usage of funds provided for which of its following programmes ?
(A) Literacy Mission
(B) Pradhanmantri Gram Sadak Yojana
(C) National Health Mission
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

9. Famous Dada Saheb Phalke Award is given for exemplary work in the field of—
(A) Sports
(B) Literature
(C) Science & Technology
(D) Social Service
(E) None of these
Ans : (E)

10. The Reverse Mortgage Scheme was launched by some organizations a few years back. This was done to help which of the following sections of society ?
(A) Beneficiaries of the NREGA
(B) People living Below Poverty Line
(C) Youngsters
(D) Senior Citizens
(E) None of these
Ans : (D)

11. The organization of the South East Asian countries is known as—
(A) OPEC
(B) ASEAN
(C) NATO
(D) UNCTAD
(E) SAARC
Ans : (B)

12. ‘Miss Earth 2009’ title has been conferred upon—
(A) Alejandra Pedrajas
(B) Sandra Saifert
(C) Jessica Barboza
(D) Larissa Ramos
(E) None of these
Ans : (D)

13. Which of the following countries became the third largest producer of Steel in the world in 2009 ?
(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Japan
(E) None of these
Ans : (B)

14. The Foreign Trade policy is announced recently by the Govt. of India. Which of the following ministries/agencies announce the same ?
(A) Reserve Bank of India
(B) Export Import Bank of India (EXIM Bank)
(C) Ministry of Foreign Affairs
(D) Ministry of Commerce & Industry
(E) None of these
Ans : (D)

15. Irina Bokova has taken over as the Chief of the—
(A) ILO
(B) UNICEF
(C) OPEC
(D) UNO
(E) UNESCO
Ans : (E)

16. Dorjee Khandu has taken over as the Chief Minister of—
(A) Meghalaya
(B) Uttarakhand
(C) Arunachal Pradesh
(D) Assam
(E) None of these
Ans : (C)

17. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Caddy
(B) Cutback
(C) Mid-on
(D) Love
(E) None of these
Ans : (B)

18. Which of the following is considered a Non Food Crop ?
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Bajra
(D) Rice
(E) Jute
Ans : (E)

19. Who amongst the following was the Prime Minister of Nepal immediately prior to Madhav Kumar Nepal ?
(A) Ram Baran Yadav
(B) Pushpakamal Dahal
(C) Girija Prasad Koirala
(D) Mahendra Kumar Suryavanshi
(E) None of these
Ans : (B)

20. The 10th India-European Summit was held in New Delhi in November 2009. Who amongst the following represented India and also chaired the same ?
(A) S. M. Krishna
(B) Pratibha Patil
(C) Pranab Mukherjee
(D) Manmohan Singh
(E) None of these
Ans : (D)

BANK OF INDIA PROBATIONARY OFFICER 2010..

1. The President of the Palestine recently emphasized that his country will not resume peace talks until Israel fully halts settlement building in the—
(A) West Bank
(B) Haifa
(C) Gaza
(D) Tel-Aviv-Yafo
(E) Jerusalem
Ans : (A)

2. All the major world leaders gathered in Berlin in Nov. 2009 to mark the 20th anniversary of—
(A) European Union
(B) NATO
(C) Fall of Berlin Wall
(D) G-20
(E) None of these
Ans : (C)

3. Now almost all major newspaper journals and magazines are printing research reports giving the analysis and/or the causes of the sub-prime crisis which gripped America and the world a few months back. Which of the following was/were amongst the common cause(s) of the same ?
(They were present in almost all the economies)
(1) The problem was that investors erroneously believed property prices were quite predictable and built a whole edifice of financial planning on the back of the American housing market.
(2) Credit rating agencies all over the world were not equipped to forecast the effect of sub-prime crisis on world economy. Agencies were over-confident and did not react in time.
(3) Neither USA nor other countries took a note of the crisis in time. In fact they ignored it for quite some time.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

4. If you see a big hoarding at a prominent public place, the punch line of which says ‘We All Were Born Free’; ‘We All Have Equal Rights’, in all probability, the hoarding is put up by—
(A) National Commission for Farmers
(B) National Human Rights Commission
(C) Directorate of Income Tax
(D) Ministry of Foreign Affairs
(E) Union Public Service Commission
Ans : (B)

5. Nowadays we frequently read news items about ‘Derivatives’ as used in the world of finance and money market. Which of the following statement(s) correctly describes what a derivative is and how it affects money/finance markets ?
(1) Derivatives enable individuals and companies to insure themselves against financial risk.
(2) Derivatives are like fixed deposits in a bank and are the safest way to invest one’s idle money lying in a bank.
(3) Derivatives are the financial instruments which were used in India even during the British Raj.
(A) Only 3
(B) Only 2
(C) Only 1
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

6. Many a time we read in the newspapers that RBI has changed or revised a particular ratio/rate by a few basis points. What is basis point ?
(A) Ten per cent of one hundredth point
(B) One hundredth of 1%
(C) One hundredth of 10%
(D) Ten per cent of 1000
(E) None of these
Ans : (B)

7. Which of the following issues cannot come under the purview of the functioning of the Human Rights Commission of a country ?
(A) Racial Discrimination
(B) Treatment to Prisoners of War
(C) Human Trafficking
(D) Child Abuse
(E) Climate Migration
Ans : (E)

8. A prominent international weekly sometime ago printed a caption on its cover page which read ‘Brazil Takes Off’. Other major newspapers/magazines also printed similar stories/articles in their publications at that time. Why have magazines/newspapers decided to talk about Brazil these days ?
(1) All major economies of the world have been taking time to recover from the recession but Brazil was one of those which was ‘Last in and First out’.
(2) Brazil is a member of BRIC but unlike China it is a democracy, unlike India, it has no hostile neighbours, no insurgents and unlike Russia it exports more oil and arms and treats foreign investors with more respect.
(3) Brazil is the world’s second largest booming economy.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

9. Chinese objections have stalled the road work at the village of Demchok, on the Indian side of the line of control. In which one of the following states is this village located ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Himachal Pradesh
(D) Rajasthan
(E) None of these
Ans : (E)

10. Constitutionally, which one of the following can levy Service Tax ?
(A) Union Govt. only
(B) State Govt. only
(C) Union Territory Govt. only
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

BANK OF INDIA PROBATIONARY OFFICER 2010..

(A) Trinidad
(B) Canada
(C) Australia
(D) Jamaica
(E) U.K.
Ans : (A)

2. Which of the following decisions taken by the RBI will promote the concept of financial inclusion in the country ?
(A) To appoint some additional entities as business correspondents
(B) To collect reasonable service charges from the customer in a transparent manner for providing the services.
(C) To ask the banks to open at least 50 new accounts daily in non serviced areas.
(D) Only (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (E)

3. For recapitalization of Public Sector Banks, the World Bank has decided to provide funds to India. These funds will be made available in the form of—
(A) Soft Loan
(B) Term Loan
(C) Emergency aid
(D) Grants
(E) None of these
Ans : (A)

4. Citizens of which one of he following age-groups (in years) are covered under the New Pension System (NPS) ?
(A) 18–50
(B) 21–55
(C) 25–55
(D) 18–60
(E) None of these
Ans : (D)

5. Which one of the following is the objective of the flagship scheme ‘Rashtriya Swasthya Bima Yojana’ (RSBY) ?
(A) To provide life insurance cover to rural households
(B) To provide health insurance cover to rural households
(C) To provide both life and health insurance cover to rural household
(D) To provide life and health insurance covers only to people living below poverty line
(E) None of these
Ans : (D)

6. Which one of the following had set up the N. R. Narayana Murthy Committee on issues relating to Corporate Governance ?
(A) SEBI
(B) RBI
(C) CII
(D) Ministry of Finance, GOI
(E) None of these
Ans : (A)

7. The proceeds of the disinvestment of profitable public sector units will be used for which of the following purposes ?
(A) Expansion of existing capacity of PSEs
(B) Modernisation of PSEs
(C) Opening of new PSEs
(D) Meeting the expenditure for various social sector schemes
(E) None of these
Ans : (D)

8. Which one of the following is the target fixed for fiscal deficit in the year 2010-2011 ?
(A) 3•5%
(B) 4•0%
(C) 5•5%
(D) 5•0%
(E) None of these
Ans : (C)

9. Which one of the following companies is the largest producer of natural gas in the country ?
(A) ONGC
(B) OIL
(C) Cairn India
(D) RIL
(E) None of these
Ans : (A)

10. Which one of the following states has sought a package of Rs. 500 crores ($ 100 million) for its Rural Poverty Reduction Programme ?
(A) M.P.
(B) Tamil Nadu
(C) A.P.
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans : (C)

BANK OF INDIA PROBATIONARY OFFICER 2010..

(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) U.K.
(E) France
Ans : (E)

2. Expand the term NREGA—
(A) National Rural Employment Guarantee Agency
(B) National Rural Electrification Governing Agency
(C) National Rural Employment Guarantee Act
(D) New Rural Employment Guarantee Agency
(E) None of these
Ans : (C)

3. The Rajya Sabha has recently cleared the new poll bill. Which one of the following amendment(s) is/are made in this bill ?
It has proposed -
(A) Increasing the security deposits to more than double
(B) Restricting the publication of exit polls
(C) Ensuring speedy disposal of electoral disputes
(D) Only (A) and (B)
(E) All (A), (B) and (C)
Ans : (D)

4. The market in which long term securities such as stocks and bonds are bought and sold is commonly known as—
(A) Commodities Exchange
(B) Capital Market
(C) Bull Market
(D) Bullion Market
(E) None of these
Ans : (B)

5. Which one of the following was India’s top destination for exports during 2009 ?
(A) UAE
(B) USA
(C) Russia
(D) China
(E) Bangladesh
Ans : (A)

6. Which one of the following will be the first High Court in India, to implement the concept of ‘ecourts’ ?
(A) Delhi
(B) A.P.
(C) Chennai
(D) Kolkata
(E) None of these
Ans : (A)

7. Amongst the following, which one of the following sectors provides the highest contribution in Industrial Production Index ?
(A) Crude Oil
(B) Petro Refinery Products
(C) Electricity
(D) Coal
(E) None of these
Ans : (C)

8. Amongst the following sectors, which sector/segment has shown the highest per cent growth in the current fiscal ?
(A) Mining
(B) Manufacturing
(C) Electricity, gas and water supply
(D) Banking and Finance
(E) None of these
Ans : (B)

9. As per the reports published in newspapers, India purchased around 200 tonnes of gold (almost half the quantity of gold put up for sale) in Sept. 2009. India purchased this gold from which of the following organizations ?
(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund
(D) International Gold Council
(E) None of these
Ans : (C)

10. World Trade Organisation (WTO)’s ministerial meeting was organized in which of the following cities recently ?
(A) Geneva
(B) Washington
(C) Paris
(D) Port of Spain
(E) None of these
Ans : (A)

ALLAHABAD BANK PROBATIONARY OFFICER 2010..

1. भारत ने हाल ही में विश्व में स्टील उत्पादन में तीसरे सबसे बड़े उत्पादक की हैसियत हासिल की है. सबसे बड़ा उत्पादक कौन है ?
उत्तर: चीन

2. ईस्ट एशिया सम्मिट अक्टूबर 2009 में हुआ हिन नगर में हुआ. यह नगर किस देश में है ?
उत्तर: चीन

3. शिक्षा प्रदान करने में भारत के GDP के कितने प्रतिशत का निवेश किया जाता है ?
उत्तर: 6%

4. 'ददाब शरणार्थी कैम्प जो पिछले दिनों समाचारों में था. किस देश में था ?
उत्तर: कीनिया

5. किस मंत्रालय ने नई 'कौशल विकास पहल योजना' आरम्भ की है ताकि युवाओं की रोज़गार योग्यता बढाई जा सके ?
उत्तर: श्रम एवं रोज़गार मंत्रालय

6. डॉ. वेंकटरामन को किस क्षेत्र में नोबल पुरस्कार मिला है ?
उत्तर: रसायन

7. 'डर्बी' का सम्बन्ध किस खेल से है ?
उत्तर: घुड़दौड़ से

8. वर्तमान में भारत का मुख्य न्यायमूर्ति कौन है ?
उत्तर: न्यायमूर्ति के.जी. बालकृष्णन

9. दादा साहेब फाल्के पुरस्कार किस क्षेत्र में उत्कृष्ट कार्य के लिए दिया जाता है ?
उत्तर: फिल्म

10. H5N1 वायरस से कौन सा रोग फैलता है ?
उत्तर: बर्ड फ्लू

LATEST CURRENT AFFAIRS BY SATISH

Q1) “The Govt sould have lesser & lesser role in the activities related health”. Give arguments in favour and against of this statement.
Ans) Liberalisation has opened new opportunities for
private investment in the country. The Govt.`s role in this situation is debatable.

Favour :
> Population growing Day by Day, not possible for govt to provide health care & other facilities for growing population.
> To cater needs of vast chunk of humanity, Govt should allow entry of private parties in this sectos.
> Pollution related problems are touching all time high graph, more
investment and hospitals are needed for this.
> Such huge investment could be provided through private sector hence Govt should have lesser role in this sector

Against :
Govt should take care of social sector, withoutn social developmentoverall development of a country cannot be achieved.
> Despite govt.`s inefficiency in this sector, its coverage on national scale is quite extensive.
> Most of the population is below poverty line, and they need free or cheap
medical services, which is possible only by Govt health schemes.
> So govt should play active role in this sector

Q2) Learning a foreign language is in vogue these days. Give reasons why people learn foreign languages?
Ans)
> With opening up of economy, many foreign companies are coming to the Indian Market. These companies want that the employee should know foreing languages so that if he/she is shifted to any foreing country so he could handle his job there .
> Huge talented work force in India, but rate of unemployment is very high, so to gain extra quality in himself or to stand different from others the person learn some foreign languages.
> Many people have to go abroad to study or for job so they should learn to speak kanguage of that country.
> Besides economic considerations some have ardent desire to learn language and culture of of other countries.

Q3) Many educationists think that private coaching centres should be banned. Give two arguments against the statement?
Ans) Teaching is a noble profession.Has got Professional touch nowadays.
Coaching Institutes have become Money Making centers.Some Coaching Institutes helping Govt in noble cause of eradicating illitracy.

FAVOUR
Main aim behind running institutes is maximising profit, not to educate students.
Output is minimal in comparision of high fees charged by them.
Many coaching institutes lack proper ambience infrastucture and teacher

AGAINST
Quality of education at Govt and private schools is not up to the mark.
Unable to cater the needs of students in the age of fierce competition.
Therefore, operating private coaching centres is not a malpractice.
If anybody wants to make profit out of any human-resource development activity, it is not a bad activity.
If quality of education enhances money taken as fee doesnt matter.
The number of and
colleges are not enough to meet demands of grouping population.

Q4) “Suppose there are no banking system”, State three possible consequences if such a situation arise.
Ans) In primitive system, barter system existed. Economy was localised.
With evolution of civilization trade and commerce became complex.
People felt barter system should be replaced by Monetary system.
After this Banking system grew.
Today banking system is backbone of any economy.

CONSEQUENCES:
1) Big
business firms will have to stop all sort of transactions. Everything is assessed in terms of money, and bank play intermediate role. Without any intermediatary economy will collapse.

2) Widespread unemployment and anarchy in society.

3) People deposit savings in banks, and free from burden of theft & burglary. So with no banks all wealth will be in houses and give rice to more criminal activities.

Q5) What are capital gains? What are the Pros & Cons of taxing capital gains?
Ans) Capital gains accure when value of
capital assets increases and are realised when asset is sold in the market.

Pros
1) Capital gains are unearned increments occuring due to working of market forces and so the gains really belong to the society and not to owner.
2) Complete abolition of
capital gain tax will result in manipulation of many non capital to capital transactions.
3) Capital gain tax tampers capital mobility.

Cons
1) Such a tax penalises savers and discourages capital information.
2) Problems like differentiating capital and non capital transactions also arises on the imposition of a capital gain tax.
3) Bunching and timing problems : Should the taxes be assessed and collected on the basis of accrual or realised basis.

Q6) “Man is maker of his own Destiny”. Explain this statement with suitable examples.
Ans) Among all the living beings, man is the only living being who is free to choose. This freedom of choice entails that man will choose responsibility.
The statement above does not come from any existential philosopher, but the tenor of the statement is akin to existentialism, which make nam responsible for anything he does.
The sacred book GITA alsoholds man responsible for all his actions and karmawhich ultimately determines his fate or destiny.
It is quite natural to assert therefore, that if a man is free to choose his actions he must be maker of his own destiny. Law of karma assert the truth that “one reaps what one sows”. For your actions are like the seeds which give the fruits- good or bad, bitter or sweet, tasty or sour.

But for the critics it is not the same, to them man is too insignificant, too powerless, and too small before the infinite universe with its infinite forces. He as good as a floating object in the ocean whose waves toss him hither and thither.
There are examples of great men like Napoleon and Alexander who rose to great heights from number beginning.
In human history there are any nu8mber of examplesof discoverers and scientists who toiled day and night to bring something new to the world, this was result of their hard work. therefore no doubt “Man is maker of his destiny”.

Q7) The problem of “Generation Gap” has given the birth of social tension. Suggest some measures to bridge this GAP and also suggest that how the ways shown by you would be effective.
Ans.
> Change – Law of nature
> Adapt as per pace of change
> Who dont adapt facew tremendous problems
>
Old people do not easily accept new trends and values of youngsters.

Some measures are as follows
1) > Balance of sentiments between society and individual.
> Individual should follow norms of society
> Old not too much Asserrtive & young not too much bohemain
> This way many cracks of
castle of society could be cemented

2) > Old should not blame youngsters for evils in society
> Should not condemn them as selfish & rotten lot
> Should assign due importance “The tempora & Mores”(Custom & time)
> Young should share wise experience of seniors

3) > Family is main linking unit between individuals, joint family establishes atmosphere of harmony and reconciliation & there a good place to nurture opinion of views between young & old.So Joint famiuly is an effective tool for shortening generation gap.

Q8) In Post liberalization era Multinational Corporation (MNC`s) are entering into business ventures in India. Give 2 harmful effects of the operation of MNCs on Indian Economy.
Ans. The operation of MNCs open up possibilities of interference in industrial activity of recipient country and thus resented by nationalist thinkers.
Their arguments can be summed up as follows:

1) DISTORTION OF ECONOMIC STUCTURE :
inflict heavy damage on host country, such as suppression of domestic entrepreneurship,
extension of oligopolistic practices (heavy advertising, heavy profit making)
supplying economy with unsuitable technology and unsuitable products
distorting the productiuon stucture to meet requirements of high income elites

2) POLITICAL INTERFERENCE :
MNCs have immence power and money to make decision making process in non developed countries
Though they transfer technology, but models and patterns are not in harmony with the intrest of host countries

3) TECHNOLOGY TRANSFER NOT NECESSARILY CONDUCTIVE TO DEVELOPMENT :
In case of technology transfer, behavious pattern of MNCs reveals that they do not engage in Research & development activities of underdeveloped countries
R & D activities continue to be centralised in parent country while host countries have to bear bulk of their costs.


LATEST CURRENT AFFAIRS BY SATISH

BANKING TERMINOLOGIES....


What is FII?

Answer: FII (Foreign Institutional Investor) used to denote an investor, mostly in the form of an institution. An institution established outside India, which proposes to invest in Indian market, in other words buying Indian stocks. FII’s generally buy in large volumes which has an impact on the stock markets. Institutional Investors includes pension funds, mutual funds, Insurance Companies, Banks, etc.

What is FDI?

Answer: FDI (Foreign Direct Investment) occurs with the purchase of the “physical assets or a significant amount of ownership (stock) of a company in another country in order to gain a measure of management control” (Or) A foreign company having a stake in a Indian Company.


What is CRR Rate?

Answer: Cash reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with RBI. If RBI decides to increase the percent of this, the available amount with the banks comes down. RBI is using this method (increase of CRR rate), to drain out the excessive money from the banks. CURRENT CRR : 6.0%.


What is Repo Rate (RR)?

Answer:Repo rate is the rate at which our banks borrow rupees from RBI. Whenever the banks have any shortage of funds they can borrow it from RBI. A reduction in the repo rate will help banks to get money at a cheaper rate. When the repo rate increases, borrowing from RBI becomes more expensive.

CURRENT REPO RATE IS : 5.50% (updated).


What is Reverse Repo Rate (RRR)?

Answer:This is exact opposite of Repo rate. Reverse Repo rate is the rate at which Reserve Bank of India (RBI) borrows money from banks. RBI uses this tool when it feels there is too much money floating in the banking system. Banks are always happy to lend money to RBI since their money is in safe hands with a good interest. An increase in Reverse repo rate can cause the banks to transfer more funds to RBI due to this attractive interest rates.

CURRENT REVERSE REPO RATE IS : 4% (updated).


What is SLR (Statutory Liquidity Ratio)?

Answer:

This is the amount a commercial bank needs to maintain in the form of cash, or gold or govt. approved securities (Bonds) before providing credit to its customers.

#SLR rate is determined and maintained by the RBI (Reserve Bank of India) in order to control the expansion of bank credit.

#SLR is determined as the percentage of total demand and percentage of time liabilities. Time Liabilities are the liabilities a commercial bank liable to pay to the customers on their anytime demand.

#With the SLR (Statutory Liquidity Ratio), the RBI can ensure the solvency a commercial bank.

#It is also helpful to control the expansion of Bank Credits.

#By changing the SLR rates, RBI can increase or decrease bank credit expansion.

#Through SLR, RBI compels the
commercial banks to invest in government securities like government bonds.
SLR is used to control inflation n growth.

CURRENT SLR RATE IN INDIA IS 25% .

Saturday, September 25, 2010

LATEST CURRENT AFFAIRS BY SATISH..

Books

1. Economic does not lie= Gui sorman

2. Fault lines: How hidden fractures still threaten the world economy = Raghuram ji rajan.

3. Again = Pritish nandi.

4. Keeping the faith: Memories of a parliamentarian = Somnath chattergee.

5. Tiger hills = Sarita mandana.



Indian places which is include unesco world list.

1. Assam = Kajiranga national park, Maans wild life century.

2. Bihar = mahabodhi mandir parisar, Bodhgaya bihar.

3. Delhi = Hunmayu ka makbara, Kutub minar and its smarak, Lal quila.

4. Goa = Bisilika of baam jeasus and other churche.

5. Gujrat = Champaren - paavgarh archeological park.

6. Haryana and Himachal Pradesh = Kalka – Shimla railway.

7. Karnataka = Humpi stith smarak samooh, pattadkaal stith smarak samuh.

8. Madhya Pradesh = Sanchi stith boudh smarak, Bhimbetika ki gufayein, khujraho stith smarak samuh.

9. Maharastra = Ajanta ki guphayein, chatrapati shivaji terminal, alifenta ki gufayein, Mumbai, alora gufayein.

10. Orisha = Konaark ka surya mandir.

11. Rajasthan = Kevladev rashtriya park, Jantar – mantar (jaipur)

12. Tamilnadu = Chola mandir (tanja pur, Gangekonda, Chola pur and Darasuram), Mahabali puram stith smarak, Neelgiri mountbetein railway.

13. Uttar Pradesh = Fatehpur Sikri, Tajmahal, Agra quila (Agra).

14. Uttrakhand = Nanda devi and Velly of flowers national park.

15. Paschim Bengal = Mountbetein railway (Darjling and paschim bengal), Sundarban National park.